fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63223c42-30f8-40fa-a453-59a0a4410b32
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z kalafiora

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy kalafior, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości kalafiora)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel na ok. 5-7 minut
  • Następnie zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zawartość blendera przelewamy do czystego rondla, dodajemy ser i jogurt, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.

Krem możesz podawać z dodatkiem pieczywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet malinowy

Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Włoska pieczeń z indyka z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę i marchew obieramy Cebulę, marchew i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski…

WIĘCEJ >

Krem z brokułu z płatkami migdałowymi

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >