fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63223c42-30f8-40fa-a453-59a0a4410b32
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z kalafiora

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy kalafior, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości kalafiora)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel na ok. 5-7 minut
  • Następnie zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zawartość blendera przelewamy do czystego rondla, dodajemy ser i jogurt, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.

Krem możesz podawać z dodatkiem pieczywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >

Kurczak w karmelowej polewie

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut (do momentu, aż stanie się białe) Patelnię stawiamy na duży ogień Wlewamy sos ostrygowy, sos sojowy i wodę, dodajemy czosnek, cukier…

WIĘCEJ >