Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Kalafior dzielimy na różyczki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy kalafior, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości kalafiora)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel na ok. 5-7 minut
- Następnie zawartość rondla przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zawartość blendera przelewamy do czystego rondla, dodajemy ser i jogurt, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.
Krem możesz podawać z dodatkiem pieczywa.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Kalafior (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.