fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w czerwonym winie z winogronami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced99087e-ac0c-4617-b1a5-cfa2653da399
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w czerwonym winie z winogronami

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości)
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie wyciągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz, wrzucamy cebulę, dodajemy pesto i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy wino oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy z powrotem mięso, przyprawiamy (solą i pieprzem), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Winogron kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Na patelnię dodajemy winogron, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem oraz propozycje przyrządzenia domowego pesto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pesto zielone (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z serem gruyère

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek oraz…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >