Kurczak w czerwonym winie z winogronami
Kurczak w czerwonym winie z winogronami
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości)
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Następnie wyciągamy mięso z patelni łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz, wrzucamy cebulę, dodajemy pesto i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy wino oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy z powrotem mięso, przyprawiamy (solą i pieprzem), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut
- Winogron kroimy na pół i usuwamy pestki
- Na patelnię dodajemy winogron, mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem oraz propozycje przyrządzenia domowego pesto.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pesto zielone (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.