Kurczak w stylu wiejskim
Kurczak w stylu wiejskim
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy na kawałki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Por kroimy w plastry (tylko białą część)
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kurczaka i smażymy każdy kawałek przez ok. 5 minut z obu stron (aż będzie lekko złotawy, a skórka chrupiąca)
- Następnie przenosimy kurczaka do miski
- Z patelni odlewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy czosnek z porem i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dolewamy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuję
- Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dolewamy sok z cytryny, sos sojowy oraz bulion i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
- Obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujemy przez następne ok. 15 minut
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Por (140 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Sok z cytryny (bio) (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami
Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…
WIĘCEJ >Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >Chleb ze smalcem i skwarkami
Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >