fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w stylu wiejskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6aeab266-0a91-4903-ab2f-d452c1af46f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w stylu wiejskim

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plastry (tylko białą część)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kurczaka i smażymy każdy kawałek przez ok. 5 minut z obu stron (aż będzie lekko złotawy, a skórka chrupiąca)
  • Następnie przenosimy kurczaka do miski
  • Z patelni odlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek z porem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuję
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dolewamy sok z cytryny, sos sojowy oraz bulion i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujemy przez następne ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Por (140 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami

Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…

WIĘCEJ >

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >