fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w stylu wiejskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-384
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w stylu wiejskim

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plastry (tylko białą część)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kurczaka i smażymy każdy kawałek przez ok. 5 minut z obu stron (aż będzie lekko złotawy, a skórka chrupiąca)
  • Następnie przenosimy kurczaka do miski
  • Z patelni odlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek z porem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuję
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dolewamy sok z cytryny, sos sojowy oraz bulion i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujemy przez następne ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Por (140 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…

WIĘCEJ >

Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami

Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >