fbpx
Szukaj
open close

Kurczak w stylu wiejskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6aeab266-0a91-4903-ab2f-d452c1af46f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w stylu wiejskim

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy na kawałki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w plastry (tylko białą część)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kurczaka i smażymy każdy kawałek przez ok. 5 minut z obu stron (aż będzie lekko złotawy, a skórka chrupiąca)
  • Następnie przenosimy kurczaka do miski
  • Z patelni odlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy czosnek z porem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy co jakiś czas mieszając, do momentu, aż płyn odparuję
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dolewamy sok z cytryny, sos sojowy oraz bulion i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę i gotujemy przez następne ok. 15 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Por (140 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >