Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski
- Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
- Cebulę kroimy w paski
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Dolewamy sos ostrygowy, dodajemy orzechy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Mięso z orzechami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Sos hoisin (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos ostrygowy (20 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…
WIĘCEJ >Gulasz z sarny z wolnowaru
Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…
WIĘCEJ >Domowe enchiladas z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem bolognese
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >