fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak z orzechami nerkowca

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ed0eb2e-00bc-4e3d-b4bc-fe5a123bea4c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z orzechami nerkowca

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Cebulę kroimy w paski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy sos ostrygowy, dodajemy orzechy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Mięso z orzechami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >