fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak z orzechami nerkowca

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-105
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak z orzechami nerkowca

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na drugą stronę)
  • Cebulę kroimy w paski
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy sos ostrygowy, dodajemy orzechy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Mięso z orzechami nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu W tym czasie kroimy cukinię w plastry, a mięso w kostkę Na oliwie podsmażamy mięso z warzywami i z przyprawami Podlewamy odrobiną wody Dusimy przez około 20 minut Łączymy…

WIĘCEJ >

Bułka żytnia z letnimi warzywami

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem Wszystkie warzywa nakładamy na jedną połówkę bułki, posypujemy przyprawami i nakładamy drugą połówkę bułki

WIĘCEJ >

Czekoladki herbaciane

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…

WIĘCEJ >

Tacos z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni podgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy passatę, dolewamy bulion i zagotowujemy…

WIĘCEJ >