Kwaśnica podhalańska
Kwaśnica podhalańska
Przygotowanie
- Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody)
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, usuwamy kości i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki
- Do wywaru dodajemy odsączoną kapustę, cebulę oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 30 minut
- W osobnym garnku gotujemy grzyby przez ok. 10-15 minut (200 ml wody)
- Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do wywaru
- Wywar grzybowy wlewamy do wywaru kapuścianego, dodajemy mięso, ziemniaki oraz przyprawy i zagotowujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (1700 ml)
- Baranina łopatka (800 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Cebula (300 g)
- Borowik suszony (25 g)
- Czosnek (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Kminek mielony (3 g)
- Cząber suszony (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >Sorbet z mango
Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…
WIĘCEJ >Słoneczna sałatka sardynkowa
Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Pieczony kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…
WIĘCEJ >