fbpx
logo
Szukaj
open close

Kwaśnica podhalańska

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c577f70d2-25bb-4423-be83-d55333163c8e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kwaśnica podhalańska

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody)
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, usuwamy kości i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Do wywaru dodajemy odsączoną kapustę, cebulę oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 30 minut
  • W osobnym garnku gotujemy grzyby przez ok. 10-15 minut (200 ml wody)
  • Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do wywaru
  • Wywar grzybowy wlewamy do wywaru kapuścianego, dodajemy mięso, ziemniaki oraz przyprawy i zagotowujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1700 ml)
  • Baranina łopatka (800 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (300 g)
  • Borowik suszony (25 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Kminek mielony (3 g)
  • Cząber suszony (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kapuśniak

Mięso kroimy na 3 części, przenosimy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy sól i zagotowujemy Następnie ściągamy szumowiny i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W (…)

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” (…)

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >