fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kwaśnica podhalańska

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-30
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kwaśnica podhalańska

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody)
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, usuwamy kości i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Do wywaru dodajemy odsączoną kapustę, cebulę oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 30 minut
  • W osobnym garnku gotujemy grzyby przez ok. 10-15 minut (200 ml wody)
  • Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do wywaru
  • Wywar grzybowy wlewamy do wywaru kapuścianego, dodajemy mięso, ziemniaki oraz przyprawy i zagotowujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1700 ml)
  • Baranina łopatka (800 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (300 g)
  • Borowik suszony (25 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Kminek mielony (3 g)
  • Cząber suszony (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z pomidorem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kiełbasę kroimy w kostkę Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy kiełbasę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 12

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >