fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kwaśnica podhalańska

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c577f70d2-25bb-4423-be83-d55333163c8e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kwaśnica podhalańska

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody)
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru, usuwamy kości i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Do wywaru dodajemy odsączoną kapustę, cebulę oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 30 minut
  • W osobnym garnku gotujemy grzyby przez ok. 10-15 minut (200 ml wody)
  • Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do wywaru
  • Wywar grzybowy wlewamy do wywaru kapuścianego, dodajemy mięso, ziemniaki oraz przyprawy i zagotowujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1700 ml)
  • Baranina łopatka (800 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (300 g)
  • Borowik suszony (25 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Kminek mielony (3 g)
  • Cząber suszony (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >