fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lukrowane babeczki czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6aabe1c-c6c1-4b26-9552-fbff07ca3dbc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lukrowane babeczki czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, maślankę, ekstrakt z wanilii oraz jaja i dokładnie mieszamy
  • Mokre składniki wlewamy do zagłębienia w suchych i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremkę z piekarnika i odkładamy do ok. 5 minut
  • Następnie wyciągamy babeczki z foremki i kładziemy na ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy pozostałe kakao i cukier puder, dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę
  • Każdą babeczkę polewamy powstałym lukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Maślanka (250 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kakao w proszku (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
  • Woda (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Smażony łosoś i warzywa

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy łososia z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy łososia i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Na talerze…

WIĘCEJ >

Kanapki z pasztetem i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >