Lukrowane babeczki czekoladowe
Lukrowane babeczki czekoladowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie
- Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, maślankę, ekstrakt z wanilii oraz jaja i dokładnie mieszamy
- Mokre składniki wlewamy do zagłębienia w suchych i całość dokładnie mieszamy
- Masę nakładamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy foremkę z piekarnika i odkładamy do ok. 5 minut
- Następnie wyciągamy babeczki z foremki i kładziemy na ruszt do całkowitego ostygnięcia
- Do miski wsypujemy pozostałe kakao i cukier puder, dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę
- Każdą babeczkę polewamy powstałym lukrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (250 g)
- Maślanka (250 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Kakao w proszku (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
- Woda (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Wanilia – ekstrakt (10 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta szparagowa z mięsem mielonym
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Smażony łosoś i warzywa
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy łososia z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy łososia i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Na talerze…
WIĘCEJ >Kanapki z pasztetem i awokado
Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >