fbpx
logo
Szukaj
open close

Lukrowane babeczki czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6aabe1c-c6c1-4b26-9552-fbff07ca3dbc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lukrowane babeczki czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, maślankę, ekstrakt z wanilii oraz jaja i dokładnie mieszamy
  • Mokre składniki wlewamy do zagłębienia w suchych i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremkę z piekarnika i odkładamy do ok. 5 minut
  • Następnie wyciągamy babeczki z foremki i kładziemy na ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy pozostałe kakao i cukier puder, dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę
  • Każdą babeczkę polewamy powstałym lukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Maślanka (250 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kakao w proszku (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
  • Woda (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Orzechy drobniej siekamy Czekoladę łamiemy na kawałki i drobniej siekamy Do miski wkładamy masło orzechowe, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona), wybijamy jaja i dokładnie mieszamy Dodajemy orzechy i czekoladę,…

WIĘCEJ >

Czekoladowy deser z niespodzianką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem Pozostały cukier wsypujemy do rondla, dosypujemy mąkę i kakao, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się…

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Ciasteczka kokosowo-migdałowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Orzechy drobniej siekamy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 7-8 minut Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika i odkładamy orzechy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >