fbpx
logo
Szukaj
open close

Lukrowane babeczki czekoladowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6aabe1c-c6c1-4b26-9552-fbff07ca3dbc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Lukrowane babeczki czekoladowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Foremkę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia 4/5 ilości kakao oraz cukier i całość dokładnie mieszamy, a następnie robimy pośrodku wgłębienie
  • Jaja wybijamy na talerz i roztrzepujemy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, maślankę, ekstrakt z wanilii oraz jaja i dokładnie mieszamy
  • Mokre składniki wlewamy do zagłębienia w suchych i całość dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy foremkę z piekarnika i odkładamy do ok. 5 minut
  • Następnie wyciągamy babeczki z foremki i kładziemy na ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy pozostałe kakao i cukier puder, dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę
  • Każdą babeczkę polewamy powstałym lukrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 3 babeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Maślanka (250 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kakao w proszku (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
  • Woda (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Miska, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bulion z kurczaka z ziołami

Seler kroimy w ćwiartki Marchew obieramy i kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (pieprz i liście laurowe), zieleninę i warzywa Następnie dolewamy wodę (tak aby zakryć…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Z grochu odcinamy końcówki…

WIĘCEJ >

Halloween’owe pancakes

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, serem, paluszkami i szczypiorkiem)) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Ser…

WIĘCEJ >

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >