fbpx
logo
Szukaj
open close

Mus czekoladowo-truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6dbbd619-3a42-48b9-a35a-42e9c0e66fb4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus czekoladowo-truskawkowy

Przygotowanie

  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając)
  • Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy
  • Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady
  • Do czekolady wlewamy połowę śmietany i dokładnie mieszamy
  • Mus nakładamy do pucharków (lub szklanek) i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w owoce w ćwiartki, a następnie przenosimy do blendera
  • Wsypujemy cukier puder i dokładnie blendujemy
  • Do osobnego rondla wsypujemy żelatynę, dolewamy wodę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny
  • Następnie odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, po czym przelewamy ją musu truskawkowego, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut
  • Po tym czasie pozostałą ilość białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu truskawkowego
  • Do musu dodajemy również pozostałą śmietanę i dokładnie łączymy
  • Mus truskawkowy nakładamy do szklanek z musem czekoladowym, po czym wkładamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stężał

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (51 g)
  • Malina (50 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (40 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cukinia marynowana

Cukinię obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)…

WIĘCEJ >

Udka w pomidorach i rozmarynie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >