fbpx
logo
Szukaj
open close

Mus czekoladowo-truskawkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6dbbd619-3a42-48b9-a35a-42e9c0e66fb4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mus czekoladowo-truskawkowy

Przygotowanie

  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając)
  • Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy
  • Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady
  • Do czekolady wlewamy połowę śmietany i dokładnie mieszamy
  • Mus nakładamy do pucharków (lub szklanek) i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w owoce w ćwiartki, a następnie przenosimy do blendera
  • Wsypujemy cukier puder i dokładnie blendujemy
  • Do osobnego rondla wsypujemy żelatynę, dolewamy wodę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny
  • Następnie odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, po czym przelewamy ją musu truskawkowego, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut
  • Po tym czasie pozostałą ilość białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu truskawkowego
  • Do musu dodajemy również pozostałą śmietanę i dokładnie łączymy
  • Mus truskawkowy nakładamy do szklanek z musem czekoladowym, po czym wkładamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stężał

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (51 g)
  • Malina (50 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (40 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Pucharki do deserów, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił) Mięso kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Roladki z nadzieniem ze szpinaku

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w paski Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby powstały dwa, cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy…

WIĘCEJ >