Mus czekoladowo-truskawkowy
Mus czekoladowo-truskawkowy
Przygotowanie
- Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając)
- Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy
- Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady
- Do czekolady wlewamy połowę śmietany i dokładnie mieszamy
- Mus nakładamy do pucharków (lub szklanek) i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w owoce w ćwiartki, a następnie przenosimy do blendera
- Wsypujemy cukier puder i dokładnie blendujemy
- Do osobnego rondla wsypujemy żelatynę, dolewamy wodę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny
- Następnie odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, po czym przelewamy ją musu truskawkowego, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut
- Po tym czasie pozostałą ilość białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do musu truskawkowego
- Do musu dodajemy również pozostałą śmietanę i dokładnie łączymy
- Mus truskawkowy nakładamy do szklanek z musem czekoladowym, po czym wkładamy do lodówki na ok. 6 godz., aby stężał
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia musu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (51 g)
- Malina (50 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (40 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Cukinia marynowana
Cukinię obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie osuszamy cukinię ręcznikiem papierowym Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)…
WIĘCEJ >Udka w pomidorach i rozmarynie
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy…
WIĘCEJ >Pieczony banan z malinami i truskawkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >