fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki w kształcie serca

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ed7142a-4968-49c6-8511-4a02b31f87ae
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki w kształcie serca

Przygotowanie

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
  • Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
  • Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
  • Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
  • Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy miętą oraz owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Wiśnia (świeża) (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Jagoda leśna (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >

Panierowany schabowy z kapustą

Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >