fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki w kształcie serca

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ed7142a-4968-49c6-8511-4a02b31f87ae
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki w kształcie serca

Przygotowanie

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
  • Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
  • Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
  • Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
  • Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy miętą oraz owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (250 g)
  • Mąka pszenna (200 g)
  • Wiśnia (świeża) (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Jagoda leśna (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

Marchew, cebulę i por obieramy Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu) Drugą połowę ilości cebuli kroimy w…

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >