Naleśniki w kształcie serca
Naleśniki w kształcie serca
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
- Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
- Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
- Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
- Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy miętą oraz owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Wiśnia (świeża) (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Jagoda leśna (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki z mięsem i warzywami
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…
WIĘCEJ >Panierowany schabowy z kapustą
Panierowany schabowy Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Następnie kładziemy plastry mięsa na deskę, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i jagodami
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >