Omlet po włosku
Omlet po włosku
Przygotowanie
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do momentu ścięcia się jaj)
- Pomidora kroimy w cząstki
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Awokado obieramy i kroimy w paski
- Omlet przenosimy na talerz i posypujemy szpinakiem, serem i oliwkami, a obok kładziemy pomidora i awokado
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (102 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Awokado (70 g)
- Szpinak (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwki czarne (12 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bakłażan zapiekany z pomidorem, bazylią i serem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana i pomidora kroimy w plastry Bazylię drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry bakłażana, na…
WIĘCEJ >Makaron z orzechami i morelami
Szalotkę, orzechy, morele i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotkę oraz orzechy i smażymy przez ok. 5 minut Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser i mieszamy przez ok. 5 minut (do…
WIĘCEJ >Pieczone grzyby z ziołami
Shiitake zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z pieczarek odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki Shiitake odcedzamy i kroimy w paski Grzyby układamy w…
WIĘCEJ >