fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet ze świeżymi szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c55346ad5-f75b-4d89-915a-8f5332c3a974
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet ze świeżymi szparagami

Przygotowanie

  • Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości masła)
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy (1 porcja masy na 1 omleta, smażymy tyle omletów, ile jest podanych porcji) i smażymy przez ok. 5 minut, lekko potrząsając patelnią
  • Następnie przenosimy omleta do opiekacza i pieczemy do momentu, aż wierzch opiekacza będzie złoty
  • Omleta przenosimy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu podczas smażenia pozostałych omletów
  • Omlety układamy na talerzach, a na wierzch układamy szparagi i składamy omlety na pół

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Jajo kurze (510 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Opiekacz, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Roladki wieprzowe z pistacjami

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę i orzechy drobno siekamy Mięso kroimy na kotlety Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Niebanalne kotlety z indyka

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie…

WIĘCEJ >