fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet ze świeżymi szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c55346ad5-f75b-4d89-915a-8f5332c3a974
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omlet ze świeżymi szparagami

Przygotowanie

  • Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości masła)
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy (1 porcja masy na 1 omleta, smażymy tyle omletów, ile jest podanych porcji) i smażymy przez ok. 5 minut, lekko potrząsając patelnią
  • Następnie przenosimy omleta do opiekacza i pieczemy do momentu, aż wierzch opiekacza będzie złoty
  • Omleta przenosimy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu podczas smażenia pozostałych omletów
  • Omlety układamy na talerzach, a na wierzch układamy szparagi i składamy omlety na pół

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Jajo kurze (510 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Opiekacz, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Zapiekanka po meksykańsku

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Pomidory kroimy w kostkę Ser ścieramy…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie…

WIĘCEJ >

Chlebek z cukinii bez jaj

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….

WIĘCEJ >