fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet ze świeżymi szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c55346ad5-f75b-4d89-915a-8f5332c3a974
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omlet ze świeżymi szparagami

Przygotowanie

  • Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
  • Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości masła)
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy (1 porcja masy na 1 omleta, smażymy tyle omletów, ile jest podanych porcji) i smażymy przez ok. 5 minut, lekko potrząsając patelnią
  • Następnie przenosimy omleta do opiekacza i pieczemy do momentu, aż wierzch opiekacza będzie złoty
  • Omleta przenosimy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu podczas smażenia pozostałych omletów
  • Omlety układamy na talerzach, a na wierzch układamy szparagi i składamy omlety na pół

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Jajo kurze (510 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Opiekacz, Patelnia, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z rukolą i bobem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, oskrobujemy i nakłuwamy z każdej strony widelcem Następnie kładziemy ziemniaki na środkowym ruszcie w piekarniku i pieczemy przez ok. 75 minut Po tym czasie wyciągamy…

WIĘCEJ >

Kanapka z jajkiem sadzonym

Pomidora kroimy w plastry Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Na kromkę kładziemy sałatę i pomidora Pieczarkę kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy plastry pieczarki i podsmażamy przez ok. 5-7 minut Podsmażone pieczarki przenosimy na…

WIĘCEJ >

Orzeźwiający koktajl na śniadanie

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Następnie przecedzamy herbatę przez sitko, wyrzucamy liście, a płyn wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Do blendera wlewamy herbatę, jogurt oraz…

WIĘCEJ >