Omlet ze świeżymi szparagami
Omlet ze świeżymi szparagami
Przygotowanie
- Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski z serem wybijamy jaja, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy opiekacz
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości masła)
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy (1 porcja masy na 1 omleta, smażymy tyle omletów, ile jest podanych porcji) i smażymy przez ok. 5 minut, lekko potrząsając patelnią
- Następnie przenosimy omleta do opiekacza i pieczemy do momentu, aż wierzch opiekacza będzie złoty
- Omleta przenosimy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu podczas smażenia pozostałych omletów
- Omlety układamy na talerzach, a na wierzch układamy szparagi i składamy omlety na pół
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
- Szparag (600 g)
- Jajo kurze (510 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >Roladki wieprzowe z pistacjami
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę i orzechy drobno siekamy Mięso kroimy na kotlety Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy…
WIĘCEJ >Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…
WIĘCEJ >Niebanalne kotlety z indyka
Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie…
WIĘCEJ >