fbpx
logo
Szukaj
open close

Orzechowe kruche ciasteczka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2b21de6-7b36-492b-8c7f-75c6201d2855
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Orzechowe kruche ciasteczka

Przygotowanie

  • Tłuszcz powinien mieć temp. pokojową
  • Orzechy mielimy (np. w młynku)
  • Do miski wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Cały czas mieszając dosypujemy mąkę, orzechy oraz przyprawy (sól)
  • Ciasto zwijamy w walec o średnicy ok. 5 cm, a następnie zawijamy w folię
  • Zwinięte ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem
  • Schłodzony walec ciasta odwijamy z folii i kroimy na ciastka, po czym rozkładamy na papier
  • Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka migdałowa (175 g)
  • Masło (120 g)
  • Orzech laskowy (80 g)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Sól morska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Lodówka, Mikser, Miska, Młynek elektryczny, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Szakszuka

Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach)….

WIĘCEJ >