fbpx
logo
Szukaj
open close

Owsianka z tahini

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7d1bddd-0f9c-4abd-a90d-55b0adc705dc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Owsianka z tahini

Przygotowanie

  • Owoce suszone drobno siekamy
  • Z laski wanilii wydłubujemy ziarna i wrzucamy do moździerza
  • Dodajemy ziarna kardamonu i rozgniatamy przyprawy na pył
  • Do garnka wsypujemy płatki owsiane, dodajemy owoce suszone, dolewamy mleko i wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję)
  • Jeśli owsianka jest za gęsta – dolewamy trochę wody
  • Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy, tahini oraz syrop klonowy i całość dokładnie mieszamy
  • Owsiankę możemy podawać z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców lub orzechów

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia owsianek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko sojowe (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (110 g)
  • Tahini (22 g)
  • Daktyl (20 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Wanilia – laska (3 g)
  • Kardamon – ziarno (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Moździerz, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kolorowe roladki z kurczaka

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…

WIĘCEJ >

Babeczki ryżowo-grzybowe

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki lekko smarujemy tłuszczem Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby,…

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Roladki z fetą i szpinakiem

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 15-20 minut wcześniej aby się rozmroził, przenosimy go na sitko i odsączamy z nadmiaru wody Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy…

WIĘCEJ >