Pankejki z borówkami
Pankejki z borówkami
Przygotowanie
- Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
- Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji
- Dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy placki po ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażone pancakesy układamy na talerzach i dekorujemy borówkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Borówka (100 g)
- Jogurt naturalny (75 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki z owocami
W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…
WIĘCEJ >Śliwki pod pierzynką
Śliwki kroimy na ćwiartki (pestki usuwamy) i przenosimy do misek Na wierzch nakładamy śmietanę
WIĘCEJ >Placki jabłkowe
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…
WIĘCEJ >