Pieczarkowy burger
Pieczarkowy burger
Przygotowanie
- Z pieczarek usuwamy ogonki, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy burgera
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy burgera oraz kapelusze pieczarek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Ogórka kroimy w plastry
- Awokado obieramy i kroimy w plastry
- Na jeden kapelusz pieczarki kładziemy burgera, smarujemy majonezem, kładziemy ser oraz wszystkie warzywa, posypujemy pestkami i przykrywamy drugim kapeluszem pieczarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych burgerów.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (240 g)
- Wołowina mięso mielone (150 g)
- Awokado (70 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Szpinak (35 g)
- Kiełki brokuła (32 g)
- Ser Gouda (10 g)
- Majonez (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidorki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Wrzucamy makaron i…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >Kurczak z ziemniakami z grilla
Chili i zieleninę drobno siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ósemki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy chili,…
WIĘCEJ >Owsianka – sowa
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kiwi…
WIĘCEJ >