fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona jagnięcina z cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93e24fb7-fba7-4ed0-9837-d78ad7eaa4f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona jagnięcina z cytryną

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć
  • Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy sok z cytryny i tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano i sól) i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso wkładamy do piekarnika na pieczemy przez ok. 2,5 godz.
  • Co ok. 30 minut polewamy mięso wytworzonym sosem
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Następnie przystępujemy do krojenia mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Jagnięcinę możesz podawać z dodatkiem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (2500 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Curry z jagnięciną i szpinakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i (…)

WIĘCEJ >

Filety z combra jagnięcego

Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Udziec powinien być w jednym kawałku Czosnek kroimy na pół W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane (…)

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym (…)

WIĘCEJ >