fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona jagnięcina z cytryną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-261
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona jagnięcina z cytryną

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć
  • Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy sok z cytryny i tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano i sól) i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso wkładamy do piekarnika na pieczemy przez ok. 2,5 godz.
  • Co ok. 30 minut polewamy mięso wytworzonym sosem
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Następnie przystępujemy do krojenia mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (2500 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym owocami

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce

WIĘCEJ >

Roladki z nadzieniem ze szpinaku

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w paski Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby powstały dwa, cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Wieprzowina z jabłkami

Mięso kroimy w paski i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie ściągamy z patelni…

WIĘCEJ >