Pieczona jagnięcina z cytryną
Pieczona jagnięcina z cytryną
Przygotowanie
- Mięso powinno być w jednym kawałku
- W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć
- Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie
- Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy sok z cytryny i tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano i sól) i dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Mięso wkładamy do piekarnika na pieczemy przez ok. 2,5 godz.
- Co ok. 30 minut polewamy mięso wytworzonym sosem
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
- Następnie przystępujemy do krojenia mięsa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.
Jagnięcinę możesz podawać z dodatkiem ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina udziec (2500 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Oregano suszone (6 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.