fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona jagnięcina z cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93e24fb7-fba7-4ed0-9837-d78ad7eaa4f6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona jagnięcina z cytryną

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku
  • W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć
  • Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy sok z cytryny i tłuszcz, dodajemy przyprawy (oregano i sól) i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie nacieramy mieszanką i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Mięso wkładamy do piekarnika na pieczemy przez ok. 2,5 godz.
  • Co ok. 30 minut polewamy mięso wytworzonym sosem
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 20 minut
  • Następnie przystępujemy do krojenia mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Jagnięcinę możesz podawać z dodatkiem ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (2500 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechanka z mlekiem kokosowym i miodem

Do blendera wsypujemy orzechy oraz pestki i całość blendujemy do momentu uzyskania „proszku” Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy orzechy z pestkami, dodajemy sól i całość gotujemy przez ok. 15 minut Następnie dodajemy miód, mieszamy do…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Przegrzebki z ryżem

Wszystkie warzywa i boczek kroimy w kostkę (cebulę z czosnkiem obieramy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (pieprz) i smażymy przez…

WIĘCEJ >