fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona świąteczna szynka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c002f55d3-6539-4fe0-9679-f660f782e6be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczona świąteczna szynka

Przygotowanie

  • Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
  • Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
  • Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
  • Warzywa nakładamy na szynkę
  • Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
  • Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy 2 godziny
  • Szynkę wyjmujemy na talerz
  • Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
  • lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (750 g)
  • Woda (400 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >

Twarożek z owocami

Do miski wkładamy twaróg i posypujemy owocami

WIĘCEJ >