logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona świąteczna szynka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-46

Pieczona świąteczna szynka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-46

Przygotowanie

  • Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
  • Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
  • Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
  • Warzywa nakładamy na szynkę
  • Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
  • Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy 2 godziny
  • Szynkę wyjmujemy na talerz
  • Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
  • lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.  

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ główki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu lub łoju lub masła klarowanego

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia - duża, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym (…)

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach (…)

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl