fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona świąteczna szynka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c002f55d3-6539-4fe0-9679-f660f782e6be

Pieczona świąteczna szynka

Przygotowanie

  • Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
  • Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
  • Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
  • Warzywa nakładamy na szynkę
  • Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
  • Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy 2 godziny
  • Szynkę wyjmujemy na talerz
  • Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
  • lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.  

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 g surowej szynki wieprzowej
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu (ok. 1 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego, łoju lub masła klarowanego Ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia - duża, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >