fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona świąteczna szynka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c002f55d3-6539-4fe0-9679-f660f782e6be
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona świąteczna szynka

Przygotowanie

  • Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
  • Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
  • Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
  • Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
  • Warzywa nakładamy na szynkę
  • Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
  • Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy 2 godziny
  • Szynkę wyjmujemy na talerz
  • Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
  • lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.  

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 750 g surowej szynki wieprzowej
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu (ok. 1 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego, łoju lub masła klarowanego Ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia - duża, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >