Pieczona świąteczna szynka
Pieczona świąteczna szynka
Przygotowanie
- Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
- Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
- Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
- Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
- Warzywa nakładamy na szynkę
- Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
- Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy 2 godziny
- Szynkę wyjmujemy na talerz
- Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
- lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.
Rady dietetyka
Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego
Autor
Lista składników
- 750 g surowej szynki wieprzowej
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 1 gałązka rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu (ok. 1 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 liść laurowy (1 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego, łoju lub masła klarowanego Ghee (7 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frittata warzywna
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…
WIĘCEJ >Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym
Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…
WIĘCEJ >Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >