Pieczona świąteczna szynka
Pieczona świąteczna szynka
Przygotowanie
- Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu
- Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Ostrożnie kładziemy szynkę na patelni i obsmażamy po 3 minuty z każdej strony
- Przekładamy obsmażoną szynkę do naczynia żaroodpornego
- Na tej samej patelni zasmażamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa
- Warzywa nakładamy na szynkę
- Na patelnię wlewamy dwie szklanki zimnej wody, zagotowujemy
- Przelewamy tą wodę do naczynia z szynką i warzywami
- Przykrywamy pokrywką
- Pieczemy 2 godziny
- Szynkę wyjmujemy na talerz
- Warzywa możemy też wyjąć i położyć obok pokrojonej szynki
- lub możemy zmiksować (wyjąć wcześniej liście i ziele angielskie!) te warzywa razem z wywarem i powstanie nam naturalny sos.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- Szynka wieprzowa (750 g)
- Woda (400 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pizzerinka
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…
WIĘCEJ >Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…
WIĘCEJ >Fritatta szparagowa
Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…
WIĘCEJ >