Pieczone selery z niebieskim serem
Pieczone selery z niebieskim serem
Przygotowanie
- Seler obieramy i kroimy w plastry
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Wrzucamy seler i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Orzechy drobno siekamy
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim warstwami seler i orzechy, polewamy śmietanką i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, posypujemy pokruszonym serem oraz przyprawami (kminkiem i pieprzem) i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (250 g)
- Marchew (250 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.