fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone selery z niebieskim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caae89b5e-8fbd-4d03-8c14-cf0d73133e53
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone selery z niebieskim serem

Przygotowanie

  • Seler obieramy i kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Wrzucamy seler i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Orzechy drobno siekamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim warstwami seler i orzechy, polewamy śmietanką i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, posypujemy pokruszonym serem oraz przyprawami (kminkiem i pieprzem) i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Seler korzeń (250 g)
  • Marchew (250 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski Ziemniaki (…)

WIĘCEJ >

Warzywa z mlekiem kokosowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i (…)

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (…)

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię (…)

WIĘCEJ >