Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą
Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Oliwki kroimy na pół
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy zieleninę, oliwki oraz pomidory i dokładnie mieszamy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, tak aby zgęstniał
- Mięso polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
- Do garnka wlewamy mleko oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie cały czas mieszając, powoli wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 5 minut (tak aby kasza nabrała gęstej, kremowej konsystencji)
- Dodajemy ser i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak udko (640 g)
- Woda (500 ml)
- Pomidor koktajlowy (400 g)
- Mleko kokosowe (400 ml)
- Kasza kukurydziana (200 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwki zielone (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kurczak po prowansalsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pomidory,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie teriyaki
Mięso kroimy w paski Do miski wlewamy sos sojowy, ocet i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i całość dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy mięso i smażymy przez…
WIĘCEJ >