fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Oliwki kroimy na pół
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy zieleninę, oliwki oraz pomidory i dokładnie mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, tak aby zgęstniał
  • Mięso polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Do garnka wlewamy mleko oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie cały czas mieszając, powoli wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 5 minut (tak aby kasza nabrała gęstej, kremowej konsystencji)
  • Dodajemy ser i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (640 g)
  • Woda (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Mleko krowie (400 g)
  • Kasza kukurydziana (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie musztardowym

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Mięso…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >