fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cda7c512f-cf29-4e29-bb95-c015ca61acba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Oliwki kroimy na pół
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy zieleninę, oliwki oraz pomidory i dokładnie mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez ok. 5 minut, tak aby zgęstniał
  • Mięso polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Do garnka wlewamy mleko oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie cały czas mieszając, powoli wsypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 5 minut (tak aby kasza nabrała gęstej, kremowej konsystencji)
  • Dodajemy ser i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (640 g)
  • Woda (500 ml)
  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Kasza kukurydziana (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki zielone (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tortille z kurczakiem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy papryki…

WIĘCEJ >

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…

WIĘCEJ >

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem Na…

WIĘCEJ >