Pieczony łosoś z fasolką szparagową
Pieczony łosoś z fasolką szparagową
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i nacieramy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Koper siekamy
- Na talerz kładziemy rybę, którą posypujemy koprem, obok nakładamy komosę i fasolkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa żółta (świeża) (200 g)
- Łosoś dziki (świeży) (180 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (6 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszona wołowina z imbirem
Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z ziołami
Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry Do miski wkładamy…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)
Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…
WIĘCEJ >Pieczony łosoś
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Rybę solimy z każdej strony, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
WIĘCEJ >