Pieczony udziec sarny z sosem winnym

Pieczony udziec sarny z sosem winnym
Przygotowanie
- Z mięsa wykrawamy kość
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Warzywa przenosimy do miski, wlewamy ocet i wino, wkładamy kość i dodajemy przyprawy
- Następnie wkładamy do miski mięso i kilka razy obracamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 12 godz.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kość i mięso odsączamy z marynaty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kość i mięso, posypujemy solą i obsmażamy z każdej strony tak, aby były zarumienione
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 minut (po ok. 35 minutach obracamy mięso na drugą stronę), co jakiś czas podlewając wodą i polewając mięso wytworzonym sosem
- Do garnka wlewamy marynatę i wkładamy kość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy z garnka kość, a marynatę przenosimy do blendera i blendujemy przez ok. 1-2 minuty
- Marynatę przelewamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż połowa wyparuję
- Mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na kawałki i układamy na talerzach
- Płyn, który pozostał w naczyniu przelewamy do sosu, mieszamy i polewamy nim mięso
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarną.
Autor
Lista składników
- Sarnina udziec (1600 g)
- Wino czerwone wytrawne (750 ml)
- Cebula (105 g)
- Fenkuł (koper włoski) (100 g)
- Marchew (90 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz ziarnisty (4.5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Goździk (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.