fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony udziec sarny z sosem winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96dc31a1-99ea-46e2-937b-553e8ed82270
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony udziec sarny z sosem winnym

Przygotowanie

  • Z mięsa wykrawamy kość
  • Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Warzywa przenosimy do miski, wlewamy ocet i wino, wkładamy kość i dodajemy przyprawy
  • Następnie wkładamy do miski mięso i kilka razy obracamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 12 godz.
  • Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kość i mięso odsączamy z marynaty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kość i mięso, posypujemy solą i obsmażamy z każdej strony tak, aby były zarumienione
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 minut (po ok. 35 minutach obracamy mięso na drugą stronę), co jakiś czas podlewając wodą i polewając mięso wytworzonym sosem
  • Do garnka wlewamy marynatę i wkładamy kość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka kość, a marynatę przenosimy do blendera i blendujemy przez ok. 1-2 minuty
  • Marynatę przelewamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż połowa wyparuję
  • Mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na kawałki i układamy na talerzach
  • Płyn, który pozostał w naczyniu przelewamy do sosu, mieszamy i polewamy nim mięso

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sarną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina udziec (1600 g)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz ziarnisty (4.5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Goździk (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do garnka, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sarnina w sosie żurawinowym

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej) Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić (…)

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >