Pieczony, ziołowy boczek
Pieczony, ziołowy boczek
Przygotowanie
- Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut
- W międzyczasie robimy sałatkę.
- Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem
- Boczek podajemy na ciepło lub na zimno z sałatką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twoim aktualnym zaleceniom żywieniowym – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Boczek może podać z sałatą tak by przypominały kanapki.
Masa boczku podanego w składnikach jest przed obróbką termiczną.
Autor
Lista składników
- Boczek bez kości (200 g)
- 2 kiszone ogórki (120 g)
- 6 liść sałaty masłowej (200 g)
- 1 pomidor czerwony (170 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Keto kulki kolorowe
Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…
WIĘCEJ >Krem cukiniowy
Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy
WIĘCEJ >