Pieczony, ziołowy boczek
Pieczony, ziołowy boczek
Przygotowanie
- Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut
- W międzyczasie robimy sałatkę.
- Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem
- Boczek podajemy na ciepło lub na zimno z sałatką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z boczkiem.
Autor
Lista składników
- Boczek wieprzowy parzony (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Sałata masłowa (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz z boczkiem i z kiełbasą
Boczek kroimy w kostkę jak gulasz Mieszamy z przyprawami i zostawiamy na noc w misce Na drugi dzień mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę Pieczarki kroimy na pół lub w ćwiartki…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Omlet z wędzonym boczkiem
Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…
WIĘCEJ >Pieczony surowy boczek z buraczkami
Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…
WIĘCEJ >