Pieczony, ziołowy boczek
Pieczony, ziołowy boczek
Przygotowanie
- Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut
- W międzyczasie robimy sałatkę.
- Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem
- Boczek podajemy na ciepło lub na zimno z sałatką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z boczkiem.
Autor
Lista składników
- Boczek wieprzowy parzony (200 g)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Sałata masłowa (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…
WIĘCEJ >Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami
Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >