fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś z kurczaka po chińsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c83a56e8e-2a44-4a6e-a547-58876946dae5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś z kurczaka po chińsku

Przygotowanie

  • Brokuł dzielimy na różyczki, a z fasolki odcinamy końcówki
  • Następnie warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
  • Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie kroimy mięso w paski i oprószamy przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Dymkę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (do uzyskania złotego koloru)
  • Dodajemy dymkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut
  • Marchewki obieramy i kroimy w słupki
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Na patelnię wrzucamy marchewki, brokuł oraz fasolkę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż warzywa staną się chrupiące)
  • Zmniejszamy ogień, oprószamy warzywa przyprawami (solą i pieprzem), dodajemy mięso z cebulą i sok z cytryny, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Danie możemy podawać z dodatkiem ryżu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (500 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Wiosenna zupa warzywna

Czosnek, marchew, kalarepę i ziemniaki obieramy Marchew i por kroimy w plasterki Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por z czosnkiem (połową ilości) i…

WIĘCEJ >