Pierś z kurczaka po chińsku
Pierś z kurczaka po chińsku
Przygotowanie
- Brokuł dzielimy na różyczki, a z fasolki odcinamy końcówki
- Następnie warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie kroimy mięso w paski i oprószamy przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Dymkę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (do uzyskania złotego koloru)
- Dodajemy dymkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut
- Marchewki obieramy i kroimy w słupki
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię wrzucamy marchewki, brokuł oraz fasolkę i smażymy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż warzywa staną się chrupiące)
- Zmniejszamy ogień, oprószamy warzywa przyprawami (solą i pieprzem), dodajemy mięso z cebulą i sok z cytryny, mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
- Danie możemy podawać z dodatkiem ryżu
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (500 g)
- Papryka zielona (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Marchew (90 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa warzywna
Czosnek, marchew, kalarepę i ziemniaki obieramy Marchew i por kroimy w plasterki Kalarepę i ziemniaki kroimy w kostkę Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por z czosnkiem (połową ilości) i…
WIĘCEJ >