fbpx
logo
Szukaj
open close

Toskański kurczak z pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d5da7ed-3399-419c-a852-0eab69d20930
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Toskański kurczak z pesto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową
  • Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Pomidory kroimy w grube plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na upieczone mięso układamy plastry pomidora i posypujemy serem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na kilka minut, do momentu, aż ser się stopi
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (250 g)
  • Pesto zielone (75 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kuskus i serowa biedronka

Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł i kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, a następnie odcedzamy Z sera formujemy kulkę Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki…

WIĘCEJ >

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >