Toskański kurczak z pesto
Toskański kurczak z pesto
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową
- Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Pomidory kroimy w grube plastry
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na upieczone mięso układamy plastry pomidora i posypujemy serem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na kilka minut, do momentu, aż ser się stopi
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor (250 g)
- Pesto zielone (75 g)
- Ser Mozzarella (50 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kuskus i serowa biedronka
Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł i kalafior gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, a następnie odcedzamy Z sera formujemy kulkę Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki…
WIĘCEJ >Pasta warzywna
Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kozim serem
Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >