fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne curry z kaczki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd79843ed-62d8-4052-8bc8-8fb3a8340cdd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne curry z kaczki

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki (np. w kostkę)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Bakłażana kroimy w plastry
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy bakłażana, posypujemy przyprawami i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • Na patelnię z mięsem dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Na talerz kładziemy mięso, a obok nakładamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z kaczką.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (180 g)
  • Woda (125 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Cebula (25 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól himalajska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >