fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne curry z kaczki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-218
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pikantne curry z kaczki

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki (np. w kostkę)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Bakłażana kroimy w plastry
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy bakłażana, posypujemy przyprawami i podsmażamy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • Na patelnię z mięsem dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Na talerz kładziemy mięso, a obok nakładamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z kaczką.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (200 g)
  • Kaczka pierś (180 g)
  • Woda (125 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Cebula (25 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól himalajska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z…

WIĘCEJ >