fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek jabłkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c226e6894-7530-4c94-b3be-09806ddb4e4f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek jabłkowy

Przygotowanie

Placek jabłkowy

  • Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jabłka w cienkie kawałki
  • Do rondla wlewamy wodę (2/3 ilości), wrzucamy jabłka i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż jabłka lekko zmiękną) na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
  • Dodajemy rodzynki (jeśli zamieniamy rodzynki na inne owoce suszone – kroimy je na mniejsze kawałki), cukier oraz przyprawy i mieszamy
  • Mąkę mieszamy z pozostałą wodą i dodajemy do rondla, mieszamy i kontynuujemy gotowanie, aż mieszanka zgęstnieję, a jabłka zmiękną
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
  • Spód placka wypełniamy nadzieniem, kładziemy na nie górną część ciasta układając kratkę i posypujemy cukrem
  • Placek wkładamy do piekarnika na ok. 17-18 minut

Spód kokosowy – placek zakryty

  • Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
  • Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
  • Masę dzielimy na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej – możemy podzielić masę na trzy równe części, po czym dwie z nich połączyć) i większą z nich rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
  • Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
  • Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
  • Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
  • Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
  • Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
  • Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
  • Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
  • Spód wypełniamy nadzieniem
  • Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, którymi następnie na zmianę przykrywamy nadzienie (w kratkę)
  • Placek pieczemy wg przepisu na placek jabłkowy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Placek jabłkowy

  • Jabłko (700 g)
  • Woda (185 ml)
  • Cukier trzcinowy (110 g)
  • Rodzynki (35 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Spód kokosowy – placek zakryty

  • Jajo kurze (153 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Płatki kokosowe (70 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - 24 cm, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund

WIĘCEJ >

Owsiane ciasteczka kokosowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz cukier i mieszamy Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy syrop oraz wodę i podgrzewamy cały…

WIĘCEJ >

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >