fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek jagodowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00e21459-ef15-4e86-8185-4bf2e2ef6381
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek jagodowy

Przygotowanie

Placek jagodowy

  • Do garnka wsypujemy cukier i mąkę, dolewamy wodę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając (gotujemy do momentu, aż mieszanka zacznie bulgotać i zgęstnieję)
  • Od momentu kiedy mieszanka zacznie bulgotać gotujemy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy borówki i tłuszcz, mieszamy i gotujemy przez ok. 1-2 minuty
  • Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na czas przygotowywania spodu
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
  • Pusty spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy spód z piekarnika, wypełniamy nadzieniem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut

Spód kokosowy – placek odkryty

  • Mąkę przesiewamy przez sitko do miski
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do osobnej miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki (poza mąką) i całość dokładnie mieszamy
  • Na końcu dodajemy mąkę i całość dokładnie ugniatamy przez ok. 1 minutę, aby powstało jednolite ciasto
  • Masę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami woskowanego papieru w następujący sposób:
  • Arkusz woskowanego papieru kładziemy na płaskiej powierzchni i przyklejamy jego krawędzie tak, aby się nie przesuwał
  • Z ciasto formujemy kulę i kładziemy na samym środku arkusza, a następnie rozpłaszczamy ją ręką na ok. 6 cm średnicę
  • Na cieście kładziemy drugi arkusz woskowanego papieru i rozwałkowujemy ciasto na grubość nie większą niż 3 mm
  • Pod dolny arkusz papieru wsuwamy jakiś sztywny, płaski przedmiot (np. łopatkę do pizzy lub blachę) – będzie on podtrzymywał ciasto w czasie, gdy je obrócimy i włożymy do foremki
  • Ściągamy górny arkusz papieru, jedną rękę wkładamy pod płaski przedmiot i delikatnym, ale zdecydowanym ruchem obracamy ciasto nad foremką
  • Kształt ciasta dopasowujemy do foremki i ściągamy papier (wszelkie pęknięcia lub dziury zalepiamy poprzez dociśnięcie krawędzi ciasta, a tam, gdzie jest potrzeba, dolepiamy kawałki)
  • Odcinamy ciasto wystające poza foremkę i ozdabiamy brzeg wg uznania
  • Placek pieczemy wg przepisu na placek jagodowy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Placek jagodowy

  • Borówka (560 g)
  • Woda (185 ml)
  • Cukier trzcinowy (115 g)
  • Mąka kukurydziana (30 g)
  • Masło (15 g)

Spód kokosowy – placek odkryty

  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka kokosowa (65 g)
  • Masło (60 g)
  • Płatki kokosowe (45 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - 24 cm, Garnek, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…

WIĘCEJ >

Budyń bez mleka i jajek

Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy Drugą połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy mąkę oraz kakao i dokładnie mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Do gotującego się…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >