Purée ze słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowym
Purée ze słodkich ziemniaków z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Warzywa dokładnie szorujemy i płuczemy pod bieżącą wodą (nie obieramy)
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
- Warzywa wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 20-30 minut (do miękkości)
- Po tym czasie warzywa odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
- Następnie warzywa obieramy i przecieramy na drobnych oczkach tarki do garnka (lub w przecieraku – jeśli mamy)
- Garnek stawiamy na kuchenkę i cały czas mieszając – dolewamy mleko
- Purée podgrzewamy do momentu, aż będzie gładkie i gorące
- Gotowe purée nakładamy na talerze i podajemy np. jako dodatek do mięsa
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia purée.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Pochrzyn (jams) (300 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Serowe purée z kalafiora
Kalafior grubo siekamy W garnku zagotowujemy wodę Wrzucamy kalafior i blanszujemy przez ok. 5 minut, po czym odcedzamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Kalafiora przenosimy do blendera, dodajemy ser, śmietanę oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Purée ziemniaczane z groszkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…
WIĘCEJ >Puree z cukinii z szynką dojrzewającą
Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką
WIĘCEJ >Puree z białej rzodkwi
Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…
WIĘCEJ >