Purée ziemniaczane z groszkiem
Purée ziemniaczane z groszkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
- Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości)
- Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy tłuszcz, mleko, posiekaną miętę oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych purée.
Purée możesz podawać z porcją masła.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło (50 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki z serkiem i szczypiorkiem
Szczypiorek siekamy Do miski wkładamy ser oraz jogurt i dokładnie mieszamy Kromki chleba smarujemy serkiem i posypujemy szczypiorkiem
WIĘCEJ >Serek topiony z płatków owsianych
Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…
WIĘCEJ >Frankfurterki, parówki, ser
Parówki i frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ser kroimy na kawałki Na talerzu układamy wszystkie składniki
WIĘCEJ >Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż
Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…
WIĘCEJ >