fbpx
logo
Szukaj
open close

Purée ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c923d1704-0c9e-4967-a1aa-3d20542aaf6e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Purée ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy tłuszcz, mleko, posiekaną miętę oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych purée.

Purée możesz podawać z porcją masła.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Domowa musztarda

Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….

WIĘCEJ >

Marchewka

Marchewki myjemy i obieramy Zjadamy w całości, ścieramy na tarce, kroimy w słupki lub plasterki

WIĘCEJ >

Kefir z owocami

Do szklanki wrzucamy owoce i zalewamy kefirem

WIĘCEJ >