fbpx
logo
Szukaj
open close

Purée ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c923d1704-0c9e-4967-a1aa-3d20542aaf6e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Purée ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy tłuszcz, mleko, posiekaną miętę oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych purée.

Purée możesz podawać z porcją masła.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do (…)

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Piekarnik rozgrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby (…)

WIĘCEJ >

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy (…)

WIĘCEJ >