fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée ziemniaczane z groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c923d1704-0c9e-4967-a1aa-3d20542aaf6e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée ziemniaczane z groszkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut
  • Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości)
  • Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy tłuszcz, mleko, posiekaną miętę oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych purée.

Purée możesz podawać z porcją masła.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z serkiem i szczypiorkiem

Szczypiorek siekamy Do miski wkładamy ser oraz jogurt i dokładnie mieszamy Kromki chleba smarujemy serkiem i posypujemy szczypiorkiem

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Frankfurterki, parówki, ser

Parówki i frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ser kroimy na kawałki Na talerzu układamy wszystkie składniki

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…

WIĘCEJ >