fbpx
logo
Szukaj
open close

Ragout wołowe z makaronem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8187b42-c3b5-43c7-91d8-72f4152c271e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ragout wołowe z makaronem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy i cynamon) oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wino i zagotowujemy
  • Dodajemy mięso i mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i odstawiamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy płaty lasagne i gotujemy przez kilka minut, tak aby lekko zmiękły
  • Następnie makaron wyciągamy łyżką cedzakową z rondla i kroimy w paski o grubości ok. 2 cm
  • Z powrotem wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż wypłyną na wierzch)
  • Makron odcedzamy, nakładamy na talerze i podajemy z ragout

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cynamon – laska (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >