fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ragout wołowe z makaronem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-256
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ragout wołowe z makaronem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy i cynamon) oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wino i zagotowujemy
  • Dodajemy mięso i mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i odstawiamy
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy płaty lasagne i gotujemy przez kilka minut, tak aby lekko zmiękły
  • Następnie makaron wyciągamy łyżką cedzakową z rondla i kroimy w paski o grubości ok. 2 cm
  • Z powrotem wrzucamy makaron na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż wypłyną na wierzch)
  • Makron odcedzamy, nakładamy na talerze i podajemy z ragout

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cynamon – laska (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >