Roladki z kurczaka z kiełkami rzeżuchy
Roladki z kurczaka z kiełkami rzeżuchy
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Mięso wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy na grubość ok. 5 mm
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy kiełki i gotujemy przez ok. 1 minutę, a następnie odcedzamy
- Kiełki odciskamy z nadmiaru wody i grubo siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy plastry boczku i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż będzie chrupiący)
- Następnie kroimy boczek w kostkę
- Na każdym kawałku mięsa układamy kiełki, boczek i ser, zawijamy w roladkę i związujemy nicią kuchenną
- Blachę wykładamy nowym kawałkiem papieru do pieczenia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy roladki i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy roladki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ser żółty (200 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (60 g)
- Kiełki rzeżuchy (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet wieprzowy z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Purée z dyni
Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…
WIĘCEJ >Wątróbka z cebulką
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 20-25 minut (aż robi się szklista i lekko zarumieniona) Następnie ściągamy cebulę z palnika Wątróbkę oczyszczamy i każdy kawałek…
WIĘCEJ >Amok – danie Kambodżanskie
Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….
WIĘCEJ >