Ryba duszona w aromatycznym wywarze z limonki
Ryba duszona w aromatycznym wywarze z limonki
Przygotowanie
- Każdy filet z ryby powinien ważyć ok. 125 g
- Z kolendry odcinamy korzenie, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera (resztę ziół pozostawiamy do dekoracji)
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera
- Imbir obieramy i 1/4 kroimy w cienkie słupki, po czym odkładamy, a 3/4 kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera
- Do blendera dodajemy anchois, dolewamy wodę i całość dokładnie blendujemy
- Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pastę z blendera, sok z limonki, słodzik oraz przyprawy (sól) i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Na patelnię kładziemy rybę i dusimy przez ok. 1 minutę
- Dymkę kroimy w cienkie plasterki
- Gotową rybę przenosimy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy dymką, imbirem oraz kolendrą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybami.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (1000 g)
- Mąka orkiszowa (160 g)
- Mleko krowie (125 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Pieczona ryba w sosie pomidorowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i…
WIĘCEJ >Potrawka z rybą po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…
WIĘCEJ >Pieczona ryba z cytryną i koperkiem
Cytrynę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i…
WIĘCEJ >Marynowana ryba z patelni
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili, oraz zieleninę i dokładnie blendujemy…
WIĘCEJ >