Ryba po grecku
Ryba po grecku
Przygotowanie
- Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem), po czym kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kawałki ryby obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, po czym przenosimy na półmisek
- Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Cebulę z porem obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy do miski z warzywami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i dusimy przez ok. 15 minut na małym ogniu
- Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier, przyprawy (sól i pieprz) oraz słodzik i mieszamy
- Kawałki ryby przykrywamy sosem, studzimy i dekorujemy świeżą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
- Cebula (210 g)
- Por (140 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Nadziewane roladki wołowe
Mięso kroimy w plastry, a następnie tłuczemy tak, aby każdy kawałek był jednakowej grubości Każdy kawałek mięsa posypujemy z obu stron przyprawami (pieprzem) Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno…
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >