fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryba po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d69d34b-8aca-4591-ae91-bb67d237d7ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryba po grecku

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem), po czym kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kawałki ryby obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, po czym przenosimy na półmisek
  • Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę z porem obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy do miski z warzywami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy (liść laurowy) i dusimy przez ok. 15 minut na małym ogniu
  • Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier, przyprawy (sól i pieprz) oraz słodzik i mieszamy
  • Kawałki ryby przykrywamy sosem, studzimy i dekorujemy świeżą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rybą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (700 g)
  • Cebula (210 g)
  • Por (140 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Nadziewane roladki wołowe

Mięso kroimy w plastry, a następnie tłuczemy tak, aby każdy kawałek był jednakowej grubości Każdy kawałek mięsa posypujemy z obu stron przyprawami (pieprzem) Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno…

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >