Ryż z groszkiem
Ryż z groszkiem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy
- Dolewamy gorący bulion i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy groszek, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Woda (375 ml)
- Ryż basmati (300 g)
- Bulion jarski (300 ml)
- Groszek zielony (200 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Masło (50 g)
- Chili (40 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać sokiem z cytryny, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze…
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Zapiekanka makaronowa z papryką
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w drobną kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik nagrzewamy…
WIĘCEJ >