Ryż z groszkiem
Ryż z groszkiem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy
- Dolewamy gorący bulion i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy groszek, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Woda (375 ml)
- Ryż basmati (300 g)
- Bulion jarski (300 ml)
- Groszek zielony (200 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Masło (50 g)
- Chili (40 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.