fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z czarnej rzepy z wędzoną makrelą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf786bfbf-c52c-46e6-b572-4e7391ca383a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z czarnej rzepy z wędzoną makrelą

Przygotowanie

Sałatka

  • Rzepę i marchew obieramy, płuczemy i osuszamy
  • Następnie przygotowane warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Ogórka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki
  • Liście sałaty rozdzielamy, myjemy i odsączamy
  • Makrelę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki
  • Zostawiamy trochę startej rzodkwi do przybrania sałatki, a resztę wkładamy do miski z sosem
  • Dodajemy pozostałe warzywa i całość delikatnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze, układamy na niej makrelę i dekorujemy pozostałą rzodkwią
  • Opcjonalnie możemy posypać sałatkę pestkami lub nasionami np. pestkami dyni

Sos

  • Cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie ścieramy z niej skórkę na drobnych oczkach tarki
  • Otartą cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok do miski
  • Do miski z sokiem z cytryny wlewamy ocet, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, do momentu, aż sól się całkowicie rozpuści
  • Stopniowo dolewając tłuszcz i śmietanę, mieszamy rózgą kuchenną, aż składniki się połączą
  • Dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Makrela wędzona (400 g)
  • Rzepa czarna (300 g)
  • Sałata karbowana (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Ogórek długi (70 g)

Sos

  • Cytryna (80 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (50 g)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (5 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kolorowa sałatka z kuskusem

Cukinię kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w paski Na (…)

WIĘCEJ >

Sałatka ze świeżych warzyw z tuńczykiem

Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w słupki Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek i orzechy (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr (…)

WIĘCEJ >