Sałatka z melona z miętą
Sałatka z melona z miętą
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała)
- Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia
- Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
- Melony i arbuza obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do osobnej miski
- Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i dodajemy do miski z owocami
- Do miski z owocami dodajemy kulki winogrona i całość mieszamy, a następnie polewamy syropem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek owocowych.
Opcjonalnie możesz dodać do sałatki ser kozi lub inny, ulubiony.
Autor
Lista składników
- Melon miodowy (360 g)
- Arbuz (350 g)
- Melon kantalupa (315 g)
- Pomarańcza (240 g)
- Winogrono białe (100 g)
- Woda (45 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina w sosie pomidorowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Domowe enchiladas z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…
WIĘCEJ >Tosty z serem
Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać
WIĘCEJ >