Sałatka z zielona fasolką
Sałatka z zielona fasolką
Przygotowanie
- Z fasolki i grochu odcinamy końcówki
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy fasolkę i gotujemy przez ok. 7-10 minut
- Po tym czasie dorzucamy groch i gotujemy całość przez ok. 5 minut (warzywa powinny być miękkie, lecz nadal chrupiące)
- Następnie warzywa odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem
- Warzywa ponownie odcedzamy i przenosimy do miski
- Paprykę kroimy w cienkie słupki i dodajemy do miski
- Do miski z warzywami dodajemy oliwki oraz płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski
- Dodajemy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy zieleniną (miętą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
- Groch cukrowy (300 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiący chleb z oliwkami
Do miski wsypujemy drożdże i cukier, dolewamy ciepłą wodę (2/3 ilości) i dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut (aż pojawi się piana) Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól,…
WIĘCEJ >Indyk z aromatycznym masłem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa…
WIĘCEJ >Dorsz z surówką z marchewki
2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…
WIĘCEJ >Jajecznica na maśle
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
WIĘCEJ >