fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ze szpinaku z łososiem i jajkiem na miękko

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c348bd683-23e7-40eb-a33b-5f2ffd8126af
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka ze szpinaku z łososiem i jajkiem na miękko

Przygotowanie

Sałatka

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Jaja wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5-6 minut, licząc czas od ponownego zawrzenia wody
  • Następnie przenosimy jaja do miski z zimną wodą, aby ostygły
  • Ze szpinaku odrywamy łodyżki, a liście odkładnie myjemy i osuszamy
  • Łososia kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Jaja wyciągamy z wody i obieramy ze skorupek
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki
  • Orzechy drobno siekamy
  • Na talerzach rozkładamy szpinak, układamy na nim ziemniaki, łososia i cebulę, posypujemy orzechami, a na wierzch kładziemy jajo
  • Przed podaniem polewamy sałatkę sosem

Sos

  • Wszystkie składniki (poza szczypiorkiem) razem dokładnie mieszamy
  • Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sosu i ponownie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szpinakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Szpinak (500 g)
  • Łosoś wędzony (300 g)
  • Ziemniak młody (250 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Orzech włoski (20 g)

Sos

  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy szpinak podsmażany

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy szpinak, posypujemy przyprawami (solą) i smażymy przez ok. 3-4 minuty Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, skrapiamy szpinak sokiem z cytryny i mieszamy

WIĘCEJ >

Curry z jagnięciną i szpinakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin i chili), mieszamy i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Cannelloni z indykiem i szpinakiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >