Saltimbocca z kurczaka z szałwią
Saltimbocca z kurczaka z szałwią
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę grubo siekamy
- Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster szynki, posypujemy serem oraz zieleniną i zawijamy w roladki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając
- Dolewamy wino i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy sok z cytryny, potrząsamy patelnią, po czym wkładamy ją do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ser żółty (200 g)
- Szynka parmeńska (60 g)
- Wino białe wytrawne (45 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Szałwia (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem
WIĘCEJ >Jeże morelowo – czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…
WIĘCEJ >Sałatka pomidorowa
Pomidory kroimy w ćwiartki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz oraz ocet i całość dokładnie blendujemy Następnie zawartość blendera przelewamy do miski, przykrywamy folią…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >