fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab w glazurze jabłkowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86e286b4-0ee8-466c-9dce-0bed29c97e99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Schab w glazurze jabłkowej

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i szałwią) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie szpikujemy goździkami, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy jabłka do garnka
  • Następnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i wodą (1/6 ilości), wsypujemy słodzik i przyprawy (cynamon), zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu uzyskania musu
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i dokładnie obsmażamy z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso do brytfanny, polewamy tłuszczem ze smażenia oraz wodą i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 1 godz. (co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem)
  • W połowie pieczenia posypujemy mięso mąką i smarujemy glazurą
  • Po upieczeniu odstawiamy mięso na ok. 10 minut w piekarniku
  • Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem np. ziemniaków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Woda (180 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Goździk (5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Szałwia suszona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bulion z kurczaka z ziołami

Seler kroimy w ćwiartki Marchew obieramy i kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy (pieprz i liście laurowe), zieleninę i warzywa Następnie dolewamy wodę (tak aby zakryć…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >