fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab w glazurze jabłkowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86e286b4-0ee8-466c-9dce-0bed29c97e99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Schab w glazurze jabłkowej

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i szałwią) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie szpikujemy goździkami, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy jabłka do garnka
  • Następnie skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i wodą (1/6 ilości), wsypujemy słodzik i przyprawy (cynamon), zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu uzyskania musu
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i dokładnie obsmażamy z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso do brytfanny, polewamy tłuszczem ze smażenia oraz wodą i wkładamy brytfannę do piekarnika na ok. 1 godz. (co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem)
  • W połowie pieczenia posypujemy mięso mąką i smarujemy glazurą
  • Po upieczeniu odstawiamy mięso na ok. 10 minut w piekarniku
  • Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem np. ziemniaków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia schabu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (1000 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Woda (180 ml)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Goździk (5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Szałwia suszona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony schab po meksykańsku

Mięso powinno być w jednym kawałku, bez skóry i kości, delikatnie nacięte wzdłuż Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a (…)

WIĘCEJ >

Kotlet schabowy z frytkami

Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę (…)

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na (…)

WIĘCEJ >