Seler korzeniowy zapiekany z żółtym serem
Seler korzeniowy zapiekany z żółtym serem
Przygotowanie
- Ser kroimy w cienkie plasterki
- Seler obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 2-3 mm
- W rondlu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i soku z cytryny
- Do wrzącej wody wkładamy seler i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie wyciągamy seler z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej, kładziemy na ręcznik papierowy i osuszamy
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Na dnie naczynia układamy seler, polewamy śmietaną, posypujemy przyprawami (pieprzem) i przykrywamy serem
- Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się zarumieni
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z selerem.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (160 g)
- Ser żółty (120 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.