fbpx
logo
Szukaj
open close

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Przygotowanie

  • Sarninę oczyścić z błon i powięzi
  • Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
  • Posolić, popieprzyć
  • Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
  • Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
  • Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
  • Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
  • Pokrojone buraki smażymy na patelni
  • Solimy, pieprzymy
  • Dodajemy ocet jabłkowy
  • Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina karkówka (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Burak (105 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Kalarepa (80 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >