Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
![GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1 GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/03/GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1.jpg)
![GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1 GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/03/GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1.jpg)
Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Przygotowanie
- Sarninę oczyścić z błon i powięzi
- Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
- Posolić, popieprzyć
- Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
- Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
- Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
- Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
- Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
- Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
- Pokrojone buraki smażymy na patelni
- Solimy, pieprzymy
- Dodajemy ocet jabłkowy
- Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- Sarnina karkówka (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Burak (105 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Kalarepa (80 g)
- Smalec z gęsi (36 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.