fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Przygotowanie

  • Sarninę oczyścić z błon i powięzi
  • Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
  • Posolić, popieprzyć
  • Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
  • Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
  • Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
  • Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
  • Pokrojone buraki smażymy na patelni
  • Solimy, pieprzymy
  • Dodajemy ocet jabłkowy
  • Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do mięsnej masy mielonej nie potrzeba dodawać jajka. Po kilku minutach wyrabiania masy rękami – samo zacznie się kleić do siebie.
Błony i resztki z mięsa możemy dodać do rosołu lub bulionu (ewentualnie można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny (klasy II)
  • 1 ugotowany burak (120 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Melon

Melona myjemy, obieramy i kroimy w kawałki

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Polędwiczka na sałatce z kalarepy

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, następnie grillujemy, kroimy w cienkie plastry. Kalarepę obieramy, kroimy w słupki, dodajemy pokrojone na połówki oliwki, posiekaną nać pietruszki, cebulę, skrapiamy octem,…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >