Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Przygotowanie
- Sarninę oczyścić z błon i powięzi
- Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
- Posolić, popieprzyć
- Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
- Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Cebulę kroimy w plastry
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
- Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
- Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
- Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
- Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
- Pokrojone buraki smażymy na patelni
- Solimy, pieprzymy
- Dodajemy ocet jabłkowy
- Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- Sarnina karkówka (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Burak (świeży) (105 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Kalarepa (80 g)
- Smalec z gęsi (36 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Karkówka smażona z pietruszką i chili
Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >