fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Przygotowanie

  • Sarninę oczyścić z błon i powięzi
  • Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
  • Posolić, popieprzyć
  • Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
  • Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
  • Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
  • Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
  • Pokrojone buraki smażymy na patelni
  • Solimy, pieprzymy
  • Dodajemy ocet jabłkowy
  • Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sarnina karkówka (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Burak (świeży) (105 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Kalarepa (80 g)
  • Smalec z gęsi (36 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >