fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacb01164-a8ed-4d0e-86c0-53d45c43475d-1

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Przygotowanie

  • Sarninę oczyścić z błon i powięzi
  • Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa
  • Posolić, popieprzyć
  • Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm
  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy rumsztyk po 4 minuty z każdej strony (jak ktoś nie lubi krwistego to po 6 min)
  • Przekładamy mięso na deskę, żeby odpoczęło
  • Dokładamy na patelnię łyżkę tłuszczu
  • Smażymy kalarepę, cebulę i cukinię po 2-3 minuty z każdej strony, lekko solimy i pieprzymy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Ugotowane buraki obieramy, kroimy w plastry
  • Pokrojone buraki smażymy na patelni
  • Solimy, pieprzymy
  • Dodajemy ocet jabłkowy
  • Na talerzu układamy buraki, na nie kładziemy rumsztyk, a wokoło kalarepę, cukinię i cebulę

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do mięsnej masy mielonej nie potrzeba dodawać jajka. Po kilku minutach wyrabiania masy rękami – samo zacznie się kleić do siebie.
Błony i resztki z mięsa możemy dodać do rosołu lub bulionu (ewentualnie można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny (klasy II)
  • 1 ugotowany burak (120 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewkę i cukinię tworząc warzywny makaron tagiatelle Na rozgrzanej patelni, roztapiamy masło z przyprawami. Po chwili dodajemy warzywa i podsmażamy około 5 minut Po tym czasie, zmniejszamy ogień i wbijamy na…

WIĘCEJ >

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką

Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…

WIĘCEJ >