fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodkie ciasto na oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c03189366-af63-4bfa-94f0-d9e196fdcf50
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodkie ciasto na oliwie

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do robota kuchennego wlewamy żółtka i ekstrakt z wanilii, dosypujemy cukier i ubijamy przez ok. 4-5 minut, po czym wlewamy sok z pomarańczy oraz tłuszcz i miksujemy całość tylko do połączenia składników
  • Dodajemy mąkę partiami, każdorazowo miksując
  • Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy łyżką pianę do masy i całość mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut
  • Następnie wyłączamy piekarnik, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na ok. 15 minut
  • Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut w tortownicy
  • Po tym czasie przenosimy ciasto na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygło

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo białko (210 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo żółtko (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto ananasowe do góry nogami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (do rondla wkładamy trochę tłuszczu i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >