fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodkie ciasto na oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c03189366-af63-4bfa-94f0-d9e196fdcf50
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodkie ciasto na oliwie

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do robota kuchennego wlewamy żółtka i ekstrakt z wanilii, dosypujemy cukier i ubijamy przez ok. 4-5 minut, po czym wlewamy sok z pomarańczy oraz tłuszcz i miksujemy całość tylko do połączenia składników
  • Dodajemy mąkę partiami, każdorazowo miksując
  • Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy łyżką pianę do masy i całość mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut
  • Następnie wyłączamy piekarnik, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na ok. 15 minut
  • Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut w tortownicy
  • Po tym czasie przenosimy ciasto na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygło

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo białko (210 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo żółtko (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie paprykowym

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Ziemniaczano-szpinakowe myszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zwiędnie) Z sera…

WIĘCEJ >