Słodkie ciasto na oliwie
Słodkie ciasto na oliwie
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
- Do robota kuchennego wlewamy żółtka i ekstrakt z wanilii, dosypujemy cukier i ubijamy przez ok. 4-5 minut, po czym wlewamy sok z pomarańczy oraz tłuszcz i miksujemy całość tylko do połączenia składników
- Dodajemy mąkę partiami, każdorazowo miksując
- Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy łyżką pianę do masy i całość mieszamy
- Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut
- Następnie wyłączamy piekarnik, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na ok. 15 minut
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut w tortownicy
- Po tym czasie przenosimy ciasto na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygło
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Jajo białko (210 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Jajo żółtko (100 g)
- Sok z pomarańczy 100% (75 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie paprykowym
Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >Ziemniaczano-szpinakowe myszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szpinak drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zwiędnie) Z sera…
WIĘCEJ >