fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodkie ciasto na oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c03189366-af63-4bfa-94f0-d9e196fdcf50
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodkie ciasto na oliwie

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do robota kuchennego wlewamy żółtka i ekstrakt z wanilii, dosypujemy cukier i ubijamy przez ok. 4-5 minut, po czym wlewamy sok z pomarańczy oraz tłuszcz i miksujemy całość tylko do połączenia składników
  • Dodajemy mąkę partiami, każdorazowo miksując
  • Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy łyżką pianę do masy i całość mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut
  • Następnie wyłączamy piekarnik, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i pozostawiamy w piekarniku na ok. 15 minut
  • Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10 minut w tortownicy
  • Po tym czasie przenosimy ciasto na metalowy ruszt, aby całkowicie ostygło

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo białko (210 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo żółtko (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Deser jogurtowy z owocami

Deser jogurtowy z owocami Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Bezy kruszymy na małe kawałki i połowę ilości układamy na dnie pucharków Następnie nakładamy połowę jogurtu i posypujemy połową owoców Nakładamy następną…

WIĘCEJ >

Kuskus z wieprzowiną po kubańsku

Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy mód, sos sojowy oraz przyprawy (kmin rzymski) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby się równomiernie pokryło marynatą Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i wkładamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki kukurydziane

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę i proszek do…

WIĘCEJ >

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…

WIĘCEJ >