fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca8243b5d-33aa-4809-8775-90aae4886644
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy
  • Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy z każdej strony przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Do miski z marynatą dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści
  • Następnie wlewamy sos na patelnię z mięsem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając, aby mięso się dobrze pokryło sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami np. z ryżem i brokułami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią i papryką

Paprykę kroimy w kostkę Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, przenosimy na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru płynu Orzechy siekamy Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Dziecięcy omlet – żabka z warzywami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…

WIĘCEJ >