Słodko-kwaśny kurczak z patelni
Słodko-kwaśny kurczak z patelni
Przygotowanie
- Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy
- Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy z każdej strony przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Do miski z marynatą dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści
- Następnie wlewamy sos na patelnię z mięsem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając, aby mięso się dobrze pokryło sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami np. z ryżem i brokułami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >