fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-373
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodko-kwaśny kurczak z patelni

Przygotowanie

  • Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos sojowy oraz ocet i mieszamy
  • Mięso oczyszczamy, przenosimy do miski i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy z każdej strony przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Do miski z marynatą dodajemy cukier oraz mąkę i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści
  • Następnie wlewamy sos na patelnię z mięsem i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając, aby mięso się dobrze pokryło sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona sałatka

Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski. Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Tosty z szynką i serem, sałatka

Tosty Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka Sałatka Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >