Smażony łosoś z sałatką cytrusową

Smażony łosoś z sałatką cytrusową
Przygotowanie
- Używamy dzwonek z łososia, każde powinno ważyć ok. 120 g
- Cytrusy obieramy nad miską i dzielimy na cząstki
- Z cząstek owoców usuwamy błonki tak, aby pozostał sam miąższ
- Owoce odsączamy, wypływający z nich sok zachowujemy
- Kiwi obieramy i kroimy w plasterki
- Pomidora sparzamy i obieramy
- Następnie usuwamy z pomidora nasiona i kroimy miąższ w kostkę
- Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy marchewkę na parze przez ok. 4-5 minut
- Do miski wlewamy 4 łyżki soku z pomarańczy i grapefruita, dodajemy twarożek, tłuszcz, ocet oraz sól i całość blendujemy na gładko
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Na patelnię kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzch kładziemy cząstki cytrusów, kiwi, pomidory, marchewkę i rybę, całość polewamy sosem i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Łosoś atlantycki (świeży) (480 g)
- Grapefruit czerwony (260 g)
- Pomarańcza (240 g)
- Kiwi (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Twarożek grani (50 g)
- Cykoria (50 g)
- Endywia (50 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.