Smażony łosoś z sosem selerowym
Smażony łosoś z sosem selerowym
Przygotowanie
Łosoś
- Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
- Zaczynamy od przygotowania sosu
- Z filetów oskrobujemy skórę, a następnie filety dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Rybę oprószamy przyprawami, kładziemy na patelnię skórą do dołu i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie przykrywamy patelnię pokrywkę i smażymy rybę na małym ogniu przez ok. 4-5 minut
- Gotową rybę nakładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy
Sos selerowy
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Do rondla wlewamy wino i wodę, wkładamy warzywa i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
- Zawartość rondla przelewamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
- Przygotowany sos przecedzamy przez sitko i opcjonalnie dodajemy sól
- Sos przelewamy do rondla i podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.
Autor
Lista składników
Łosoś
- Łosoś atlantycki (świeży) (600 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos selerowy
- Woda (750 ml)
- Seler korzeń (150 g)
- Cebula (105 g)
- Wino białe wytrawne (40 ml)
- Czosnek (10 g)
- Mleko w proszku (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.