fbpx
Szukaj
open close

Smażony łosoś z sosem selerowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe144bab-bdc8-43ef-8491-78e637463b3b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażony łosoś z sosem selerowym

Przygotowanie

Łosoś

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
  • Zaczynamy od przygotowania sosu
  • Z filetów oskrobujemy skórę, a następnie filety dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Rybę oprószamy przyprawami, kładziemy na patelnię skórą do dołu i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przykrywamy patelnię pokrywkę i smażymy rybę na małym ogniu przez ok. 4-5 minut
  • Gotową rybę nakładamy na talerze, polewamy sosem i podajemy

Sos selerowy

  • Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Do rondla wlewamy wino i wodę, wkładamy warzywa i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (na małym ogniu)
  • Zawartość rondla przelewamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
  • Przygotowany sos przecedzamy przez sitko i opcjonalnie dodajemy sól
  • Sos przelewamy do rondla i podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia łososia.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Łosoś

  • Łosoś atlantycki (świeży) (600 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos selerowy

  • Woda (750 ml)
  • Seler korzeń (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Wino białe wytrawne (40 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Mleko w proszku (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Łosoś z natką pietruszki

Każdy plaster łososia powinien ważyć ok. 150 g Cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok Listki natki pietruszki (…)

WIĘCEJ >

Makaron z wędzonym łososiem

Zieleninę drobno siekamy Rybę kroimy w cienkie paski Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Łosoś grillowany z warzywami

Zieleninę siekamy Łososia kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, (…)

WIĘCEJ >