fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-307
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego i ugniatamy widelcem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, imbir, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy sos sojowy i sok z limonki, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
  • Dodajemy zieleninę i ponownie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż jaśminowy (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >

Kurczak z limonką i kolendrą

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i…

WIĘCEJ >

Ciasteczka rybne po tajsku

Z fasolki odcinamy końcówki i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ogórki kroimy wzdłuż na paski i układamy na talerzu Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy rybę i blendujemy na jednolitą masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa z soczewicą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >