Smażony szpinak z orzechami
Smażony szpinak z orzechami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Szpinak grubo siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy orzechy oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy szpinak i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”)
- Dodajemy zieleninę, sok z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań ze szpinakiem.
Autor
Lista składników
- Szpinak (500 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Masło (50 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czerwony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem
Udziec powinien być w jednym kawałku Czosnek kroimy na pół W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Następnie…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek na pieczarkach
Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło…
WIĘCEJ >Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i…
WIĘCEJ >Stek w sosie musztardowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę…
WIĘCEJ >