Sorbet z mango i marakui
Sorbet z mango i marakui
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut
- Gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Mango obieramy i kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), a następnie przenosimy owoce do blendera i blendujemy na gładką masę
- Dodajemy zawartość rondla, sok z pomarańczy i limonki, po czym ponownie dokładnie blendujemy
- Dodajemy miąższ z marakui i całość mieszamy
- Masę przenosimy do płytkiego naczynia i wkładamy do zamrażarki na ok. 6 godz. (od czasu do czasu mieszamy -b dzięki temu sorbet zyska gładką konsystencję)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sorbetów.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Mango (200 g)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Woda (80 ml)
- Marakuja (45 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Roladki wołowe z serem i bazylią
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Masę mięsną dzielimy na dwie części i rozpłaszczamy każdą część na kształt prostokąta Na mięso układamy ser, listki bazylii oraz posypujemy przyprawami, a…
WIĘCEJ >Gorąca czekolada bez cukru
Mleko razem z wodą podgrzewamy w garnuszku. Do mleka dodajemy pastę kokosową i kakao. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Przelewamy do filiżanki.
WIĘCEJ >Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…
WIĘCEJ >Sałatka z łososiem i pomidorkami
Na patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy Zmniejszamy ogień, kładziemy rybę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, a następnie rybę odsączamy Do rondla wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, imbir i chili) i podgrzewamy przez ok….
WIĘCEJ >