Szakszuka
Szakszuka
Przygotowanie
- Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach).
- Na pomidory wbić jajka i przykryć do ścięcia białka. Można posypać solą.
- Ozdobić siekaną bazylią lub całym listkami i jeść prostu z patelni 🙂
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia pod kątem alergii i nietolerancji.
Autor
Lista składników
- 2-3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 pomidory świeże lub 3-4 z puszki (340 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (20 g)
- 1 szczypta oregano (1 g)
- 1 szczypta majeranku (1 g)
- 3-4 gałązki świeżej bazylii (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka wędzona z kiszonkami
Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii
WIĘCEJ >Jajecznica na smalcu gęsim
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia
WIĘCEJ >Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >