fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szakszuka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2478466c-05ff-4081-88fb-d677fa9229d2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szakszuka

Przygotowanie

  • Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach).
  • Na pomidory wbić jajka i przykryć do ścięcia białka. Można posypać solą.
  • Ozdobić siekaną bazylią lub całym listkami i jeść prostu z patelni 🙂

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia pod kątem alergii i nietolerancji.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 pomidory świeże lub 3-4 z puszki (340 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (20 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Jajecznica na smalcu gęsim

Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >