fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szakszuka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2478466c-05ff-4081-88fb-d677fa9229d2

Szakszuka

Przygotowanie

  • Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach).
  • Na pomidory wbić jajka i przykryć do ścięcia białka. Można posypać solą.
  • Ozdobić siekaną bazylią lub całym listkami i jeść prostu z patelni 🙂

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia pod kątem alergii i nietolerancji.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 pomidory świeże lub 3-4 z puszki (340 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Opcjonalnie: 1 papryczka chilli (20 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii (4 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - mała
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Wolnowarzone żeberka

Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…

WIĘCEJ >

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…

WIĘCEJ >