Szaszłyki z kolorową sałatką
Szaszłyki z kolorową sałatką
Przygotowanie
- Mięso kroimy w większą kostkę
- Do miski wlewamy tłuszcz, 2/3 ilości soku z cytryny i sos sojowy, dodajemy zieleninę (tymianek) i mieszamy
- Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Zieleninę siekamy
- Pomidory kroimy w grubą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę oraz odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
- Następnie zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy pozostały sok z cytryny, pomidory, zieleninę (kolendrę i bazylię) i dokładnie mieszamy
- Na każdy patyk nadziewamy kawałki mięsa
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor (300 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pikantne szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…
WIĘCEJ >Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3…
WIĘCEJ >Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…
WIĘCEJ >Grillowane szaszłyki krewetkowe
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…
WIĘCEJ >