fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z kolorową sałatką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-28
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z kolorową sałatką

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz, 2/3 ilości soku z cytryny i sos sojowy, dodajemy zieleninę (tymianek) i mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Zieleninę siekamy
  • Pomidory kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy pozostały sok z cytryny, pomidory, zieleninę (kolendrę i bazylię) i dokładnie mieszamy
  • Na każdy patyk nadziewamy kawałki mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba w ziołach i parmezanie

Rybę oczyszczamy ze skóry i ości Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem Do miski wsypujemy mąkę Do drugiej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę, następnie…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Wykwintny kurczak a l’orange

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >