fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kolorową sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd51ab176-85a2-4531-aee7-6ff9574b91c3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z kolorową sałatką

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz, 2/3 ilości soku z cytryny i sos sojowy, dodajemy zieleninę (tymianek) i mieszamy
  • Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Zieleninę siekamy
  • Pomidory kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz odsączoną kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy pozostały sok z cytryny, pomidory, zieleninę (kolendrę i bazylię) i dokładnie mieszamy
  • Na każdy patyk nadziewamy kawałki mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 12 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Chleb tostowy

Do miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek Do osobnej miski wlewamy wodę (1/6 ilości), wsypujemy proszek do pieczenia oraz zakwas i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do miski z mąką Dodajemy sól, dolewamy…

WIĘCEJ >

Kolorowe pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie…

WIĘCEJ >

Mus gruszkowo-truskawkowy

Z truskawek usuwamy szypułki Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Mus przenosimy do miski (możemy udekorować owocami lub pestkami)

WIĘCEJ >